Sivut

keskiviikko 11. kesäkuuta 2014

Saran ruokinta

Maanantaina kävi tosiaan eläinlääkäri katsomassa sitä. Sara ei onnu enää (taivutuksessa siis), mutta on vielä epäpuhtautta liikkeessä, mitä ei eläinlääkärin mukaan paljaalla silmällä näe. Jalka on parantunut huimasti, mutta ei vielä 100%. Arto antoi sille jonkin piikin suonensisäisesti, minkä pitäisi mennä tarvittaviin niveliin. "Kuntoutusohjelmaksi" annettiin, että ekat 2 viikkoa kävelyä, kolmannella viikolla ravipätkiä ja neljännellä viikolla laukkapätkiä, sitten hepan pitäisi olla kunnossa ja maltillisesti alkaa treenata täyspainotteisesti. Toivottavasti ei vain takapakkia tuu niin saadaan ruveta käymään valmennuksissa ja kisoissa. Toki estekisoihin en varmaankaan uskalla mennä, ellen joskus loppukesästä jotain pieniä mee, mutta koulukisoihin nyt näillä näkymin.

Kuten teille jo silloin mainitsinkin, niin vaihdan Saran ruokinnan. Heppa on ollut tosi tyytymätön ja nirsokin vanhaan ruokintaan, niin on jo korkea aika vaihtaa ruokintaa. Nyt kun Sara alkaa olla kunnossa, se pitää vain enää kuntouttaa ja tavoitteena on saada läskin tilalle lihasta, niin on myös hyvä vaihtaa ruokintaa. Tänään oon netistä saanut vihdoin aikaiseksi kattella vaihtoehtoja netistä, sekä erilaisia mielipiteitä blogeista jne. Tällähetkellä Sara syö puoli litraa peacemakeria, mitallisen MSM ja puoli litraa mysliä. Sara on tosi kyllästynyt peacemakeriin, eikä se enää sille oikein maistu. Kauraa en oo sille nyt antanut, ettei se vain lihoa lisää ja saa turhaa energiaa. MSM oon syöttänyt, koska se on tosi hyvää Saran jaloille, nivelille jne.

Oon kauan ollut kiinnostunut tästä Chia siemenien buumista ja niiden vaikutuksista. Chia siemenet on tosi kalliita, mutta niitä ei syötettäisi onneksi päivässä kun vain 0.5 desiä. Ja uskon että Chia siemenet maksavat itsensä takaisin ajan myötä. Chia siemenet auttavat kuiviin kavioihin, harjaan ja häntään, sekä poistaa hiekkaa hevosen suolistosta. Nämä ominaisuudet kiinnostavat minua eniten ja näiden perusteella haluaisinkin näitä syöttää Saralle. Saralla on hyvä karva, koska syötetään sille aina B-vitamiini kuuri selvän karvalähdön alkaessa. Kengittäjä on sanonut, että Saralla on kuivat kaviot, niin ne auttaisivat siihen myös muiden keinojen apuna/lisänä. Oon huomannut, että Saran harjassa on paljon kuolleita jouhia välillä, niin se auttaisi varmasti myös siihen. Vaikka oliskin positiivista, että Saran paksu harja vähän edes ohenisi. Chia siemeniä sekoitan rehuihin 0.5desiä ilta tai aamurehuihin tai sitten puolitan sen kumpaankin.


MSM säilytän Saran ruokinnassa, koska se auttaa hevosen lihasjäykkyyteen, sekä ylläpitää lihasten ja nivelten normaalia toimintaa. Saralla alkaa ikää kuitenkin jo olla, niin MSM ei ainakaa pahenna mitään, vaan päinvastoin auttaa Saraa pysymään "nuorena". MSM syötetään yksi mitallinen päivässä ja laitan sen aamurehuihin.


Sara juo välillä todella huonosti ja hikoilee todella paljon rankkojen tai ei niin rankkojen treenien jälkeen. Tutustuin netissä elektrolyytteihin mitkä auttavat elektrolyyttitasapainon korjaamiseen runsaan hikoilun seurauksena. Luin myös jostakin, että jos hevonen ei juo paljoa niin kyseinen ravintolisä auttaa siihen. Joten aijon kokeilla tätä ravintolisää, mutta kun oon ekan erän sitä syöttänyt, niin päätän vasta jääkö se pysyvästi ruokintaan. Elektrolyyttiä laitan yhden mitallisen iltarehuihin.


Sara on lihonnut, joten sitä pitää saada timmimmäksi. Haluan sille myös lihasta, että se jaksaa olla treeneissa ja näyttää kaiken lisäksi hyvältä. Etsin Saralle jotain täydennysrehua, mikä auttaisi kasvattamaan massaa. Racingilla oli aika mukavasti vaihtoehtoja, mutta päädyin Racing Proteiniin, koska sitä ei tarvitse turvottaa, niinkuin kahta muuta hyvää vaihtoehtoa. Saralla oli joskus pellavakuuri, jota piti turvottaa, nin Sara ei oikeen tykännyt sen syömisestä. Protein on lukemisten perusteella ainakin kantaville tammoille ja varsoille suositeltu, mutta sopiin hyvin myös kilpahevosten massankasvatukseen. Joten ajattelin, että miksei kokeillaanpa tätä, jos ruvetaan muutenkin treenaamaan ja käymään kisoissa niin sopii varmaankin hyvin. En vielä tiedä paljonko annan tätä Saralle, mutta aluksi kokeilen varmaankin 0.25 litraa.


Äiti osti Saralle kaurapohjatonta Racing Perfect Mix mysliä, koska Sara ei oikeen lääkkeitä halunnut syödä, niin myslin kanssa ne maistuivat ainakin jonkin aikaa. Sara syö mysliä mielellään ja se sisältää kaikki kivennäis- ja hivenaineen, sekä vitamiinit, niin ei tarvitse kivennäistä syöttää. Myslin lisäksi se saa myös tuosta Proteinista tarvittavia ravinteita, mutta enimmäkseen tästä myslistä. Pidän siis myslin sen hyvien ravinteiden takia ja syöpähän Sara myös mielellään sitten rehunsa. Mysliä laitan aamulla 0.5 litraa ja illalla toiset 0.5 litraa.


Hevosen ruokintaa luulee yksinkertaiseksi asiaksi, mutta todellisuudessa se on aikamoista rakettitiedettä. Oikean tasapainon ruokinnassa ja oikeanlaisen ruokinnan löytää vain kokeilemalla, niin aloitetaan nyt Saran kanssa kokeilemaan tälläistä kokoonpanoa ja jos se ei käy, niin sitten kokeillaan muuta. Noi arviot kuinka paljon Saralle annan noita, niin tulevat muuttumaan, ainakin myslin ja proteinin rehujen kannalta, mutta aluksi ainakin tuon verran ja lisäilen sitten sitä mukaa. Iltarehuihin saatan myös silloin tällöin lisätä kauraa, jos haluan hepan vireämmäksi seuraavan päivän treeniin, jos se tuntui kauhean laiskalta viimmeksi. Ja uuden ruokinnan myötä rehuihin pitää totutella, eikä radikaalisti vain tökätä kaikki turvan alle syötäväksi. Joten aluksi aloitan tietysti pienemmillä määrillä ja lisäilen noihin määriin, sekä lisäilen myöhemmin vielä jos tarve vaatii. Toivottavasti tykkäsitte tästä ja jos haluutte sanoa jotain tai kysellä niin laittakaa kommenttia tulemaan tai painakaa oikealla olevasta Ask.fm linkistä :)!

Kaikki kuvat paitsi Chia siementen kuva ovat © www.agrimarket.fi ja Chia siementen kuva on © www.hevospuisto.fi


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti