Sivut

tiistai 30. syyskuuta 2014

Ajatuksia tallipaikan vaihdosta

Aattelin, että kokoon tähän yhteen postaukseen mitä oon itse tai äitin kanssa miettinyt tästä tallipaikan vaihdosta. En oo tainnut kunnolla mitään kertoa, miten itse tämän asian koin jne. Joten tässä teille ajatuksia siitä :)

Oltiin harkittu muuttoa äitin kanssa jo jonkin aikaa ja muutenkin silloin tällöin asiasta keskusteltu, mutta oltiin tultu päätökseen, että muutetaan vasta kun olen 18 ja pääsisin omalla autolla liikenteeseen. Tilanne kuitenkin muuttui radikaalisti ja piti heti lähteä tallilta. Tottakai mua ja äitiä ajatus pelotti, koska oltiin ajateltu, että vasta myöhemmin muutetaan. Kyseltiin muutamasta paikasta tallipaikkaa, mutta silti mulla oli päällimmäisenä kokoajan mielessä Kauhajoen Ratsastuskeskus. Päätettiin, että mennään kattomaan paikat, ennen mitään päätöstä. Oltiin vakuuttuneita ja vaikka hinta nousikin aika lailla, ollaan silti todella tyytyväisiä ja hintaa saa laskettua tekemällä töitä.

Muutto sujui hyvin ja hevonenkin kotiutui alle viikossa, kuten myös mekin äitin kanssa. Hevosesta huomaa todella hyvin, että sen on paljon parempi olla täällä. Saamme äitin kanssa olla senkin puolesta hirveän onnellisia, kun hevonen voi henkisestikkin hyvin. Suurin syy siihen on varmasti se, että kun Sara tuotii ulkomailta, se eli koko elämänsä isoilla maneesitalleilla Oulun seudulla. Ennenkö me se ostettiin, se oli vajaan vuoden ollut yksäritallilla. Moni sanoo, että hevosen on parempi olla pienemmillä talleilla, mutta mä voin vahvasti väittää sen olevan toisin päin Saran kohdalla. Sara on nykyään paljon rauhallisempi tallilla varustaessa, sen voi jättää talliin karsinaan yksin ilman mitään epäilystäkään ja se viihtyy isommassa aitauksessa monen hevosen laumassa. Sara ei stressaa enää tai ainakaan niin paljoa, koska vaikka hevosia siirreltäisiin laitumilta toisille, niin aina on lähellä joku kaveri.

Kun muutto oli hoidettu pois alta, arvoituksena oli miten pääsen tallille joka päivä talvella, kun en uskalla skootterilla ajaa. Meidän tallisopimus on oikeastaan täyshoito, mutta lauantaina ja sunnuntaina pitää siivota karsina itse, sekä laittaa väkirehut (mikä ei ole välttämätöntä jos vain hevosen rehumäärät on näkyvillä jossain). Eli viikolla ei ole mikään pakko päästä tallille! Se on mun ja äitin kannalta tosi hyvä juttu, niin ei tarvitse ainakaan kyytejä stressata, kun olisi pakko päästä tallille. Itselläni ainakin on kauhea into olla tallilla joka päivä, mutta jos en kyytiä saa mistään niin ei siinä sitten mitään. Viikonloppuisin kuitenkin yleensä kyydin saan ja ei ole vaarallista jos ei lauantaina pääse siivoamaan, kunhan sunnuntaina siivoaa. Kuitenkin itse ainakin haluan saada siivotun karsinan hepalle joka päivä, onhan sillä siihen "oikeus" ja kuka haluaisi omassa paskassaan nukkua.

Tietysti tallin puitteet tuovat paljon etuja. Jos hevoselle sattuu tulemaan joku tauti, että joutuu kävelytysliikunnalle, niin sen voi sitten joka päivä laittaa kävelytyskoneeseen jos ei itse jaksa taluttaa. Musta se on tosi hyvä juttu, koska kävelytyskoneessa hevonen kävelee reippaamminkin kuin taluttaessa, niin siinä on muitakin hyviä sy'itä kuin vain ihmisen laiskuus. Kentät on todella isoja, on normi ratsastuskenttä ja sitten koulukenttä, missä voi myös mennä. Ei haittaa vaikka esteitä on kentällä, koska siellä mahtuu silti menemään todella hyvin, sekä ratsukkojen määrästäkään ei tarvitse niin piitata. Tietysti tallilla on luksusta maneesi, missä voi sitten huonoilla säillä mennä. Kauheasti en siellä ole mennyt, koska pyrin pihalla menemään, ellei sää pakota maneesiin. Kivana lisänä tallilla on pyöröaitaus, missä on hevosta kiva juoksuttaa irti ja tehdä maastakäsin kaikenlaista. Pyöröaitaus on siitäkin hyvä, koska yleensä kentällä on joku ratsastamassa ja kentän portit on vähän sellaisia mistä heppa päästelee kevyesti läpi. Niin kentälle ei viitsi heppaa kauheasti irti päästää, vaikka siellä olisikin enemmän tilaa juosta. Tallilla on myös kivasti ja mulle ainakin juuri sopivasti säilytystilaa. Hylly mihin saan laitettua harjakassin, varastohuone mihin saa kuivatusloimia yms talteen, satulahuone ja siellä olevat pystykaapit jokaiselle. Lisäksi on tietysti kuivaushuone, sekä pesukonekkin on tallille tulossa, kunhan se saadaan korjauksesta. Hevosille on isot kesälaitumet, sekä talveksi hiekkatarhat.

Tallivuokraa saa tosiaan laskettua tekemällä ilta ja aamutalleja. Niihin tehtäviin kuuluu ihan perus jutut. Hyvä juttu koko systeemissä on se, että kellään ei ole mitään vakituista päivää ja niitä saa tehdä niin kuten itse kerkeää ja haluaa. Yksäripuolella on kalenteri, mihin saa vain kirjoitella milloin tekee ilta ja aamutalleja. Ei ole siis velvollinen tekemään iltatallia esim. joka maanantai, vaan saa tehdä vaikka maanantaina ja sitten seuraavalla viikolla torstaina jne. Äitin kanssa ei aamutalleja olla tehty, ehkä joskus, mutta ei olla niin kiinnostuneita kun siinä on kova homma. Iltatalleja kuitenkin pyritään kaksi kertaa viikossa tekemään, niin saa tallivuokra todella kohtuulliseksi.

Kokonaisuudessaan ollaan äitin kanssa todella tyytyväisiä kaikkeen ja ei olla muuttoa kaduttu. Valmennuksia saisi olla vähän ehkä enemmän, mutta nyt niitä tästä pikkuhiljaa varmaan on. Olin viimme viikonloppuna Anu Hännisen kouluvalmennuksissa kumpanakin päivänä ja nyt on tulossa estevalmentaja! Emilia Kerimaa on MM-tason esteratsastaja, joka tulee pitämään tunteja 23.10 ja mahdollisesti myös toisenakin päivänä, mikäli osallistujia riittää. Hinta on 40€ tallilaisilta/päivä ja tallin ulkupuolisille ratsukoille se on 45€/päivä, mikä sisältää maneesi maksun. Tervetuloa! Mä vielä lähempänä infoan asiasta :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti