Sivut

perjantai 12. joulukuuta 2014

LUUKKU 12: How I take care of my horse


Sain idean, että voisin kirjoittaa siitä, miten hoidan Saraa erilaisissa tilanteissa. Esim. miten hoidan Saran jalat ratsastuksen jälkeen, miten hoidan erilaisia haavoja jne. Hevosen hoitoa olen paljon oppinut kantapään kautta, mutta virheistään oppii. Tuskin kukaan hevosen omistaja tms. on osannut hoitojuttuja ja niiden tärkeyttä heti kun on hevosen kanssa ollut tekemisissä.

Jalat tunnustelen aina ennen ratsastusta, niin pystyn kontrolloimaan niiden nestepitoisuuksia. Yleensä noin puolet nesteistä lähtee pois vähintään ratsastuksen aikana. Jalat hoidan ratsastuksen jälkeen niiden kunnosta riippuen. Eli jos jaloissa ei ole kauheasti nestettä ja jos on kauhea kiire niin laitan linimenttiä. Jos taas jaloissa on ratsastuksen jälkeen kauheasti nestettä, niin laitan pakastimesta otetut kylmägeelipussit ja käärin ne piteleillä jalkoihin. Annan niiden vaikuttaa vähintään sen 10-15min ja maksimissaan sen 25min. Jos me tehdään äitin kanssa iltatallia, niin ne on kätevä jättää siksi aikaa jalkoihin kun esim. haemme hevosia sisälle. Lisäksi jos olen hypännyt laitan polviin arnikaa, sekä ristiselkään. Saralla on kaviotkin aika kuivat, ainakin ollut, parempaan päin menossa kokoajan. Niin kavioita lakataan sellasella tervajutulla (en tiedä sen virallista nimeä) ja chia Saran ruokinnassa tukee kavioiden terveyttä.

Mulla on tällähetkellä vain 1 geelipussi per jalka, pitäisi ostaakkin 4 lisää :)

Siistin Saran ulkonäköä suunnilleen kerran kuukaudessa. Leikkaan harjan ja häntää tarvittaessa. Joskus teen kääntölettejäkin jos löydän inspiraation pitkään harjankäännösoperaatioon. Joskus Saran harjan paksuuden takia nypin sitä, mutta itseni mielestä se on niin kamalan näköistä, etten sitä melkein koskaan tee, ellei sykeröitä pidä saada. Saralla kasvaa todella nopeasti vuohisten taakse ja jalkojen sisäpuolelle ne yönsilmät ja kannat (miksi niitä kukin sanookin). Niihin laitan tummelia, niin ne nätisti tippuu piakkoin. Leikkaan myös Saran silmän alla olevia tuntokarvoja, koska ne kasvaa niin nopeasti todella pitkiksi, että en halua suitsien tms. repivän niitä pois. Lisäksi leikkaan kruunurajan, mikä ulkonäön lisäksi helpottaa kavioiden lakkaamista ja leikkaan pisimpiä vuohiskarvoja poissa. Hassua kuinka paljon hevosen siistiminen tekee siitä arvokkaamman näköisen!



Haavojen hoitoa olen oppinut todella paljon käntapään kautta. Saralla oli joku vuosi sitten (?) imppari jalassa, niin tajusin kuinka tärkeää on pienetkin haavat hoitaa, niin ei tule esim. mitää pahempaa tulehdusta. Hoidankin haavat koosta riippuen betadinellä mikä desinfioi ja ehkäisee tulehduksen tulemista. Siihen sitten päälle/pelkästään haavavoidetta joka parantaa haavan parantumista ja suojaa sitä esim. ötököiltä. Saralla palaa myös vaalea turpa kesällä herkästi, niin siihen aijon seuraavana kesänä ruveta laittamaan aurinkorasvaa. 


Tottakai on vielä paljon erilaisia keinoja hoitaa hevostaan, erilaisissa asioissa, mutta tässä nämä muutama mitkä tulivat ensimmäisenä mieleen :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti