Sivut

maanantai 8. joulukuuta 2014

LUUKKU 8: Ravikengät?

Kun Sara tuli meille, niin me etsittiin uutta kengittäjää. Milleä oli kengittänyt puolalainen mies, joka oli hirvittävän kallis. Päätimme siis Saralle etsiä uuden, koska Sara on helppo kengittää, niin ei ollut tarvetta kengittäjälle joka olisi hyvä kärsimättömän hevosen kanssa. Äitini työpaikalle oli tullut hevosmies joka sattui olemaan kengittäjäkin. Äiti sitten jotenkin oli sopinut hänen kanssaan, että rupeaa meidän hevostamme kengittämään. 

Saralla oli ratsukengät tullessaan meille, mitkä löytyvät meiltä vieläkin (:D). Kengittäjä sitten tokaisi meille, että haluttaisko me laittaa sille ravikengät. Kengittäjä perusteli ravinkenkiä sillä, että haluaisitko sä itse laittaa kummisaappaat vai lenkkarit lenkille? Silloin rupesin itse ajattelemaan asiaa, koska asiassa on oikeasti järkeä. Miksi hevoselle laittamaan kumpparit jalkaan, jos itsekkään ei missään nimessä laittaisi kumppareita lenkille? Mistä se on edes tullut, että hevoselle pitää laittaa painavat kengät jalkaan? Oon kuullut joidenkin perustelevan sillä, että hevonen nostelee paremmin jalkojaan painon takia. Itse en kuitenkaan kyseiseen perusteluun usko, eikö se tee laiskaa hevosta entistä laiskemmaksi? Ravikengät ovat kevyempiä ja ne kuitenkin samallalailla toimivat. Ravikenkiinkin saa hokit ja niilläkin pysyy talvella yhtä hyvin pystyssä. Toki jollekkin voi sopia paremmin ratsukengät, mutta en itse ole siihen kuullut perusteluja tai muutakaan syytä.

Millaisia kenkiä käytät hevosellasi? Miksi?

Yleensä hevosia kengitetään kovien pohjien ja alustojen takia suojaamaan kaviota liialliselta kulumiselta. Talvella hokit taas auttavat tilsakumien kanssa pysymään hevosta turvallisesti pystyssä ja pysymään "ehjänä". 

Itse en löytänyt wikipediasta tai netistä ylipäätänsä oikein syytä miksi kengitetään raskaita ratsukenkiä ravikenkien sijaan. Liittyykö pelkkä ratsukenkien laittaminen pelkästään jo siihen, että kun se on nimeltään ratsukenkä, niin niitä käytetään vain ratsuille. Tai käyttääkö kaikki ratsukenkiä vain sen takia, kun muutkin käyttävät? Oletko koskaan itse päättänyt kumpaako kenkää laitat vai jatkoitko vain ratsukenkien laittoa, koska hevosellasi on ne ollut aina? Mun mielestä on oikeasti hyvä mettiä miksi käyttää kyseisiä kenkiä hevosella. En tuomitse ratsukenkien käyttäjiä, mutta onko teillä siihen oikeasti syy vai onko vastaus vain en mä tiedä. 


2 kommenttia:

  1. Tällä hetkellä ponini ovat kengittömiä, mutta ravikenkiä on käytetty muutoin paitsi shettikselle tuli ratsukengät ihan siksi ettei sopivaa kokoa ollut ravikengässä :D Huomasi kyllä eroa liikkeissä..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo :) Liikkuko se siis raskaammin normikenkien kanssa vai kuinka eron huomasit? :)

      Poista