Sivut

perjantai 5. joulukuuta 2014

LUUKKU 5: Akupunktio?

Monelle on varmasti tuttua se, että säännöllisesti hevosta käydään hieromassa. Kaikki tietävät vähintään joten kuten, mitä hieronta on ja mitä se tarkoittaa - onhan hieronnassa käyminen todella yleistä myös ihmisillä. Mutta mitä on akupunktio? Miten akupunktio vaikuttaa ja miten se tehdään?

Miten päädyin akupunktioon?
Kun Sara tuli meille sitä käytiin säännöllisesti hieromassa, mutta jotenkin musta tuntui, että se ei vaikuttanut Saraan. Kaverini, Ella, oli opetellut akupunktiota johonkin siihen aikaan ja rupesimme muistaakseni keskustelemaan asiasta. Keskustelu päättyi siihen tulokseen, että piakkoin Ella olikin pistelemässä neuloja Saraan. Olin lopputulokseen tyytyväinen, se auttoi selkään ja ratsastaessakin huomasin eron. Ensimmäisen kerran jälkeen Sara oli väsynyt, mikä oli täysin normaalia, mutta sekin todisti, että hei täähän oikeesti toimii. Enää Sara ei ole käsittelyn jälkeen huomattavasti väsynyt, kuten aluksi oli. Saran selkä on aina ollut herkkä reagoimaan kaikkeen ja kun kerta löysin siihen huomattavan apukeinon millä sen voi saada pois, olen ollut enemmänkin kuin tyytyväinen. Saralle ei tehdä oikeastaan säännöllisesti akupunktiota, oikeastaan silloin kun koen siihen tarpeen ja Ella pääsee paikalle. Voi olla, että se voisi olla tehokkaampaa säännöllisinä toimenpiteinä, mutta itse en ole vain todennut sitä tarpeelliseksi. 

Että näkisitte havainnollisesti miten se tehdään ja mitä se ylipäätänsä on, niin tässä teille Ellan tekemä video, mikä löytyy youtubesta :) Todella hyvä video mikä näyttää katsojalle miltä sen tekeminen näyttää.


Ella on kirjoittanut videon alapuolelle hyvän tekstin:
"Huom. Akupunktiossa käytetään normaalisti paikallispisteisiin n. 5-10 neulaa, yksikin neula saattaa riittää vaivasta riippuen, videossa esimerkki hevosilla on tehty ns. koko kehon akupunktio. Akupunktio stimuloi kehon energia ratoja, joissa akupunktio pisteet sijaitsevat. Energia radat on jaettu puu-, tuli-, vesi-, metalli- ja maaenergioiksi, joilla voimme vaikuttaa elimiin. 

Hevosen terveys on tärkeää, ja sitä on pidettävä yllä kovassakin treenissä, on tärkeää säilyttää kehon ja mielen tasapaino, sekä pyrkiä saamaan hevoselle mahdollisimman vahva ki."


Mikä akupunktio on?
Akupunktio on uskomuslääkintää, missä laitetaan neuloja hevosen (ihmisen, koiran jne.) kehoon. Akupunktio esim. vähentää kipua, hoitaa hedelmättömyyttä ja tauteja. Wikipedian mukaan akupunktion tehosta ei ole todisteita, eikä sitä olla pystytty todistaa. Vaikka todisteita on olemassa hyvin pienestä ja lyhytaikaisesta vaikutuksesta tietyn tyyppisiin kipuihin. Useiden tieteellisten artikkeleiden johtopäästösten mukaan asian voi selittää lumevaikutuksella. 

En enempää rupea selittämään kaikenmaailman tutkimuksista, ettei tästä tulisi liian pitkää, mutta halutessaan voi käydä itse lukemassa niitä wikipediasta. Wikipediassa oli mielenkiintoisia tutkimuksia mm. siitä, että akupunktio on lieventänyt syöpäpotilaiden kipuja. Katsoin tietoja siis wikipediasta, missä akupunktio käsittelee ihmistä, mutta samat asiat koskevat suunnilleen myös kaikkia. 

Jos jotkut kiinnostuivat aiheesta niin tässä muutama mielenkiintoinen linkki, mistä voi saada tietoa enemmän irti :) !
(Kivuton kertoo hyvin kattavasti minkä "vikoisille" eläimille hoitoa suositellaan jne.)

Onko sinulle akupunktio täysin vieras asia? Vai käytätkö eläimellesi akupunktiohoitoja? :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti